Præventionsformen spiral

jan
2012
02

posted by on Medicin

Kommentarer lukket til Præventionsformen spiral

En spiral er en plastikgenstand, der placeres i livmoderen og har til hensigt at forhindre graviditet. Den hindrer nemlig det befrugtede æg i at sætte sig fast, hvorefter det udstødes og følger med menstruationen ud. Den er den anden mest anvendte præventionsform efter p-pillen og egner sig bedst til kvinder, der har fået børn. Den anses for at være 98-99% sikker, mens p-pillerne er 100% sikker.

Der findes to typer; Kobberspiralen, der er et plastikskelet, hvor der er viklet kobber omkring, og hormonspiralen, som er et plastrør, der langsomt afgiver et hormon (gestagen). De findes i mange forskellige former, hvor den mest anvendte er T-formen.

Kobberspiral: Denne spiral virker ved at kobberet går ind og ændrer miljøet omkring livmoderhalsen, således at sædcellerne bevæger sig dårligere, og det befrugtede æg ikke kan sætte sig fast i slimhinden. Det befrugtede æg bliver udstødt og kommer ud sammen med menstruationen.

Hormonspiralen: Denne afgiver en lille mængde hormon (gestagen), der forhindrer sædcellerne i at trænge igennem sekretet (stof, som afgives udskilles fra kirtler) ved livmoderhalsen og gør samtidig slimhinden uegnet til graviditet.

Hvordan får man en spiral?

Spiralen bliver sat op af lægen ved en gynækologisk undersøgelse og udskiftes ca. hver 5. år, og derforuden skal den tjekkes en gang årligt, dog hyppigere de første 3 måneder. Det bedste tidspunkt for opsætning af en spiral er i slutningen af en menstruation eller få dage efter. Man betaler selv for den, og prisen varierer efter, hvilken type du vælger.

Bivirkninger

En spiral kan ofte give mere voldsomme menstruationer, end man tidligere har haft, men dette gælder dog hovedsageligt kobberudgaven, da den anden indeholder en lille mængde hormon. Hormonstoffet nedsætter nemlig menstruationen i styrke. Der vil dog være en øget risiko for underlivsbetændelse, hvis man har mange skiftende seksualpartnere, men den vil ikke i sig selv forårsage betændelse.

 

Kilde: netdoktor.dk

 

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
VN:F [1.9.13_1145]
Rating: +1 (from 1 vote)
Præventionsformen spiral, 5.0 out of 5 based on 1 rating