Øjenbetændelse

jul
2018
09

posted by on Sundhed

Kommentarer lukket til Øjenbetændelse

Hvad er det?

En betændelsestilstand i øjets slimhinde enten forårsaget af bakterier eller virus, der er karakteriseret ved rødme, irritation, tåreflåd og pusdannelse, hvor øjnene klistrer til.

Øjenbetændelsen starter ofte i det ene øje og spreder sig til at inddrage begge øjne, da det er ret smitsomt.  God håndhygiejne er vigtig for at mindske eller hindre smitte.

Allergisk øjenbetændelse

Pollen, husstøvmider og make-up kan forårsage en allergisk reaktion i øjets slimhinde.

Kløe er hyppigt og det forekommer ofte sammen med symptomer på høfeber, såsom løbenæse og hyppig nysen.

Fremmedlegeme

Har man mistanke om et fremmedlegeme i øjet, det kunne være splinter/sandkorn eller andet, så skal øjet skylles grundig og efterses af en læge samme dag. Der kan opstå en skade på slimhinden, hvor det kan være nødvendigt at give forebyggende antibiotika for at hindre en dybere infektion i øjet.

Især hos børn

Ved spædbørn er tårekanalerne endnu ikke veludviklet, dette sker først efter 12 mdrs. alderen. Der kan derfor hyppigt opstå en tilstopning af tårekanalerne eller ved en forkølelse, hvor slimhinderne hæver, så kan man ligeledes se pusdannelse i et eller begge øjne. Her vil antibiotiske øjendråber sjældent være virksomme.

Hos småbørn ses den virusbetingede øjenbetændelse som pusdannelse og irritation af øjet. Afvask med saltvand er en fuldgod behandling og mild øjenbetændelse hindrer derfor ikke barnet i at komme i daginstitution.

Behandling:

I de fleste tilfælde vil afvask med saltvand og god håndhygiejne være tilstrækkelig behandling.

En betændelses tilstand forårsaget af virus kan ikke afhjælpes med antibiotika.

Hvis det hvide i øjet bliver rødt, bør man tilses af læge samme dag eller dagen efter for at afklare behov for antibiotiske øjendråber.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0 (from 0 votes)