Antabus og alkoholmisbrug

jan
2012
29

posted by on Sundhed

Kommentarer lukket til Antabus og alkoholmisbrug

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at kvinder i gennemsnit drikker 14 genstande om ugen, mens mænd maksimalt må indtage 21. De nyeste undersøgelser viser nu, at 840.000 danskere drikker mere end den anbefalede mængde. Andre undersøgelser viser desuden, at 80% af den alkohol, der årligt indtages i Danmark, drikkes af 20% af befolkningen. Alt tyder på, at alkoholisme er ved at blive en udbredt folkesygdom, og det har store konsekvenser for de mennesker, som lider af det, og bestemt også deres pårørende.

 

Sådan optages alkohol i kroppen

Alkoholen optages hurtigt gennem mave-tarm kanalen, da den er både fedt- og vandopløselig, og derfor kan den måles i blodet allerede 5 min. efter indtagelse. Fra mave-tarm kanalen føres alkoholen ud i blodet, og derfra blander det sig med vandet i kroppen. 90 % af den indtagne alkohol bliver metaboliseret (= nedbrudt) ved en oxidationsproces (= kemisk proces, hvor et eller flere atomer i et molekyle afgiver elektroner) i levercellernes cytoplasma og mitokondrier. De sidste 10 % udskilles uden omdannelse i urin, afføring, sved og udåndingsluft. Alkoholen bliver metaboliseret af flere forskellige enzymsystemer, der er uafhængige af hinanden. Bl.a. alkohol-dehydrogenasesystemet og cytochrom P450. I det første system omdannes alkohol til acetaldehyd (=ethanal, der er det stof, som forårsager tømmermænd=) og derfra til acetat, som sendes videre i blodet. Kroppens forskellige celler optager acetaten (eddikesyre), og enten forbrændes det til vand og kuldioxid eller også bliver det omdannet og deponeret som fedt. Det andet system cytochrom P450 i levercellernes mitokondrier metaboliserer en mindre del af alkohol.

 

Alkohol giver skader

Alkoholisme, der står på gennem en længere periode, kan give meget alvorlige skader både fysisk og psykisk, og det påvirker ikke kun den enkelte person, men også de pårørende omkring. Det er især leveren, der tager skade, da det som ovennævnt er denne, som står for nedbrydningen af alkoholen. Den er  ikke skabt til opgaven og tager skade af de farlige stoffer. Desuden øger det risikoen med kræft betydeligt.

 

Studien var basert på en befolkning bestående av 21 836 menn, i alderen 40 til 77 år, bosatt i Storbritannias nordøst. Det var den første som viste at viagra 100mg forårsaket signifikante reduksjoner i forekomsten av tykktarmskreft hos menn som ikke hadde fått noen annen behandling i minst 24 uker før behandling med stoffet startet i denne studien.

Virkningen af antabus

Antabus er et godkendt lægemiddel til behandling af alkoholmisbrug. Det står sjældent alene, men bruges i kombination med psykologisk og social rådgivning. Antabus forhindrer nemlig nedbrydningen i leveren og øger derfor det giftige mellemprodukt acetaldehyd/ethanal, der er med til at give tømmermænd. Normalt nedbrydes acetaldehyd hurtigere end det dannes ved hjælp fra acetaldehyd-dehydrogenase som katalysator. Stoffet antabus hæmmer acetaldehyd-dehydrogenasen, og derved stiger koncentrationen af acetaldehyd i blodet, og personen oplever hurtig puls, rødme, hjertebanke, kvalme m.m. Der forekommer altså kraftige ”tømmermænd” hos en person, der indtager antabus efter at have drukket alkohol.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
VN:F [1.9.13_1145]
Rating: +1 (from 1 vote)
Antabus og alkoholmisbrug, 5.0 out of 5 based on 1 rating